Белене – къде бил ключа от чекмеджето…

May 31st, 20123:04 pm @

1


Белене – къде бил ключа от чекмеджето…

Той ключа от чекмеджето винаги си и бил там, където му е мястото.

Ама нашата политико-икономическо-медийна върхушка няколко години въртя около въпроса вихрушка от дезинформации и откровени лъжи…

То не бяха изследвания колко е земетръсен района там.
То не бяха твърдения, че руския реактор за Белене бил като чернобилския и щял да избухне.
То не бяха „доказателства“, как България и региона нямали нужда ток.
То не бяха клетви колко ще е скъп киловатчаса от Белене и колко е евтино да имаме възобновяеми източници.
То не бяха конспирации за дългата ръка на Москва и за енергийната мафия…
То не бяха глупости как АЕЦ „Белене“ с два реактора по 1000 мегавата щяла да струва 15 милиарда евро /при положение че същият „Росатом“ строи в Турция /Аккая/ същата централа само, че с четири реактора по 1300 мегавата за общата сума от 20 милиарда ДОЛАРА/.

Накрая Борисов сложи капака, като се изказа, че „Белене е един гьол“. Тази фраза, която стана крилата, всъщност е синоним на една друга: „Гроздето е кисело“.

По времето на Тодор Живков във Виена имаше един бит-пазар, където нашенци ходеха да си купуват евтини дънки, втора ръка /сега му викат АУТЛЕТ/. Та там един от нашите се възмутил, че му продавали много скъпо едни „Левис“ – за цели 3 долара. Пък продавачката му казала – „То не е скъпо, господине, ами вие нямате пари.“

Тук някъде е ключа от чекмеджето. Ние просто нямаме пари.
Преди време написах тук, че общото състояние на българската икономика вече не е адекватно и съразмерно с построяването на Втора атомна.

А виж, американците и руснаците са съразмерни.
Особено когато са в тандем.
Тъй, че в крайна сметка Втора атомна ще има.
От „Росатом“ – реактора, от „Уестингхауз“ и „Дженеръл Електрик“ – турбините и друга машинария, от нас – Белене срещу спасителен кеш от 150 милиона долара. Но с договор за 99 години напред, ако ме разбирате правилно.

Много ми интересно в какво посока ще разцъфти росната китка на коментаторския мейнстрийм, след като става ясно, че американците и руснаците здраво са си стиснали ръцете на наш гръб.

Вижте какво излъчи вчера “Bulgaria on Air”.

Няколко дни по-късно – 04.06.2012 г.