БРИКС се прощават с американския долар

March 10th, 20125:02 pm @

0


БРИКС се прощават с американския долар

Страните от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР/ съкращават използването на долара, тъй като предвиждат да използват при търговията помежду си и да се кредитират взаимно  националните си валути.

Договорът за това се очаква да бъде подписан на 29 март в Ню Делхи на срещата на БРИКС, отбелязва Файненшъл таймс.

Банката за развитие на Китай /CDB/ ще започна да дава кредити в юани на членките на БРИКС. Предварителните условия на договора предвиждат CDB да отпуска кредити в юани, а останалите членки също да кредитират чрез собствените си валути.

От Morgan Stanley посочват, че в момента делът на юана в търговските операции на територията на Азия е 13%. HSBC прогнозира, че до края на 2015 г. той ще нарасне до 50%.

“Съглашението между страните от БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една крачка встрани от американския долар – пише FT. – То отразява съмнението на бързоразвиващите се страни в заявленията на САЩ, че няма да допуснат обезценка на долара при решаването на проблема с държавния си дефицит”.

Под меморандума трябва да се подпишат също така руската Външно-търговска банка, бразилската BNDES, експортно-импортната банка на Индия, и Банката за развитие на Южна Африка.

Китайският юан /с официално название женминби, “народни пари”/ не е свободно конвертируема и, следователно, не е международна резервна валута. Въпреки това Русия и Китай вече няколко години работят по разширяване ролята на юана и рублата при взаимните им разплащания.

На срещата в Ню Делхи ще се обсъждат и въпросите за създаване на Единна инвестиционна банка и Фонд на БРИКС.

Наскоро Индонезия също изяви желание да врезе в групата БРИКС.

Аналитици и експерти считат, че Китай предприема опити да направи националната си валута международно популярна и търсена. Като начало китайското правителство е решило да направи “експеримент” със страните от БРИКС, и ако той се увенчае с успех, да разшири тази политика и в другите региони на света. Това решение е далновидно, отбелязват експертите, тъй като доларът и еврото постепенно губят доверието и светът търси нова, стабилна опора.

По: