Глобалното ухо

June 12th, 201210:27 am @

5


Глобалното ухо

Документален разказ за най-голямата световната система за подслушване и проследяване на телефонни разговори. Филтрира ли се интернет и как? Бащите на системата /снимка/. Къде са основните бази на “световното ухо”? Карти и схеми на глобалните оптични и сателитни канали, през които минават телефонните разговори и интернет. Кои специални служби следят световния ефир, кого и защо подслушват…

Агенцията за национална сигурност на САЩ призна, че “филтрира” интернет по няколкостотин ключови думи – “Китай”, “птичи грип”, “свинско”, “умен” и даже – “социална мрежа”.
Англо-американската система за глобално следене “Ешелон” е оплела целия свят. Европа и Русия в противовес на това би трябвало също да изградят система за електронно разузнаване.

Поредната порция от ключови думи, на които реагира службата за глобален мониторинг на САЩ, станаха известни на обществото след запитване отстрана на английската организация “Информационен център по защита на частния живот в електронната среда”.
В отговор беше съобщено, че в набора от ключови думи влизат такива като “Йемен”, “Ал Кайда”, “ядрена безопасност”, “тероризъм” и прочие, които в най-общи линии бяха очаквани.
Изненадата дойде от факта, че Агенцията за национална сигурност следи в електронните писма и обикновени думи като “сняг”, “селско стопанство”, “вълна” и други подобни “битовизми”.
Пълният списък на ключовите думи може да се види в сайта на британския вестник “Дейли Мейл”.
Става ясно, че шапката на спецслужбите може да проследи практически всяко англоезично писмо, в която и да е точка на света.

Представителят на Агенцията за национална сигурност Матю Чандлър заяви, че е необходимо да се съгласуват алгоритмите на търсещите системи на спецслужбите и “това е само началото при построяването на система за предупреждение срещу тероризъм и природни катаклизми”.

Информации за следенето на интернет от американските спецслужби откъслечно се появяват тук и там.
По-често в медиите попада информация за “търговски мониторинг” сред интернет ползвателите на хай-тек гиганти като Гугъл, Фейсбук и Епъл. Те от своя страна се оправдават с правилото, че данните не се предоставят на трети лица, а проследяването на движението на хората, техните търсения в интернет и сърфирането “помага да се отчитат техните интереси”.

Въпреки оскъдната информация, не е трудно да се пресъздаде образа на тази система.
Още през 1946 г. между САЩ и Англия бива сключено секретно споразумание за електронен шпионаж – “UKUSA Agreement”.
Системата за следене получава цивилното си название – “Ешелон”. По-късно към нея се присъединяват английските сателити Австралия, Нова Зеландия и Канада.
Този съюз между пет англоезични страни съществува и до днес, но няколко от нейните станции са монтирани в Германия и Япония, а също така на територията на английската военна база в Кипър. Френският “Le Monde” радиоелектронна база за следене “Ешелон” има и в Израел.


Бащите на “Ешелон” – Хари Хинсли и сър Едуард Травис и американския бригаден генерал Тилтман

 

 

Същността на “Ешелон” се представя така:

“Появата през 1960 г. на геостационарните спътникови връзки създаде нова възможност за прихващане на международните комуникации. В последните години използването на спътници за предаване на глас и друга информация почти изцяло премина на технологията за оптични връзки. Днес 99% от телефонните разговори и интернет трафика минават през оптичните кабели.
Един от методите за прихващане на информация е разполагането на оборудване в непосредствена близост с маршрутизаторите на глобалните оптични магистрали, тъй като огромната част от интернет трафика минава през тях, а количеството им е отнолително малко. Има информация за подобно точка за прихващане в САЩ под названието “Room 614A”. В предишни години по-голямата част от интернет трафика минаваше през мрежите на САЩ и Англия, но днешната ситуация е различна. Още през 2000 г. 95% от вътрешния трафик на Германия беше пренасочен през точката DE-CIX във Франкфурт.”

Франкфуртския възел /най-големия в Европа/ обслужва и трафика от западните страни към Русия. Исторически интернет прониква в Русия по две магистрали – през Франфурт и през Копенхаген-Стокхолм-Кингисеп-С.Петербург. На картите по-долу могат да се видят основните телекомуникационни кабели на света и Европа.

 

В системата “Ешелон” всяка страна има своя зона на отговорност. Европа и европейската част на Русия се следи от Англия /Британския правителствен център за връзки/.
За азиатската част на Русия, Северен Китай и Япония отговарят САЩ. В годините на “студената война” северните части на СССР биват следени от Канада, но с капитулацията на Съветския съюз канадските пълномощия са пренасочени към Централна и Южна Америка.

Излязоха информации, че в Агенцията за национална сигурност на САЩ вече имат метод за получаване на “гласов отпечатък”, който е уникален като пръстовия.
Заложен в паметта на компютрите той може да идентифицира отделния глас в потока от звуци. С други думи – ако “Ешелон” веднъж вече е регистрирал гласа ви, той може да го следи при разговор с всяка точка на планетата.

Ръководителите на специалните служби работещи с “Ешелон” днес признават, че такава система съществува.
Тоталното следене на телефонни разговори и интернет те аргументират с борбата против тероризма и заради “прозрачността на международния бизнес”. Така например бившия директор на ЦРУ Джеймс Уулси заяви, че САЩ са успели навреме да компрометират сделката между Airbus и Саудитска Арабия на стойност 6 милиарда долара чрез подслушване с “Ешелон”, което доказало, че европейците правят големи отстъпки на арабите.
Прихванат разговор от Агенцията за национална сигурност е осигурил на американксата фирма Raytheon договор от 1.4 милиарда долара за доставка на радиорелейни станции на Бразилия, при конкурентна борба с френската Thomson-CSF.

Континентална Европа дълги години изнемогва под шапката на англо-саксонския “Ешелон”. В началото на 2000 г. Франция започна да изгражда своя, независима от САЩ, система за електронно следене -“Хелиос”, съчетание от космически и оптични връзки, с участието на Италия и Испания. Информацията постъпва в центъра за космическо зазузнаване в Торехон, в полза на Европейския съюз. Франция създаде и собствена система за електронно разузнаване “Френчелон”.

Париж настоя и за формиране на нов обединен орган за планиране и управление в състава Военния щаб на Европа, което предизвика протест отстрана на НАТО и особено на САЩ. Оттам изтъкнаха, че това е ненужен дублиращ орган на успешно функциониращия Международен военен щаб на алианса. Но някои официални лица от Европа настояха, че ЕС и НАТО са два различни съюза и трябва да имат различни органи на планиране и управление.
Новият център за планиране и управление започна да функционира през лятото на 2007 година. Но проамерикански настроеният Саркози започна да саботира работата на новия орган а колективна сигурност на Европа. Той получи покрепа и от други ключови лидери на континенталните европейски страна – Берлускони и Меркел.
Днес Берлускони и Саркози вече не са на политическата сцена. Подобно участ очаква и Ангела Меркел.

Базата не “Ешелон” – Дарвин, Австралия

Част от разсекретените документи за ранните години на “Ешелон” можете да видите в Националния рахив на Великобритания – тук.

От: