Земята ще се справи и без нас (обновено)

January 31st, 201211:59 am @

0


Земята ще се справи и без нас (обновено)

Учените доказаха молекула в атмосферата на Земята, която ще изиграе съществена роля в преустановявяне на глобалното затопляне.
Изследователи от Университета на Манчестър, Бристолския университет и „Sandia national laboratories” докладваха пред списание „Сайънс“ за потенциалните революционни ефекти от т.н. бирадикали на Крийге в охлаждането на земната атмосфера.

Тези невидими химически междинни продукти са мощни окислители на основни замърсяващи вещества като въглеродния двуокис и серния двуокис, които се отделят при горенето в промишлеността и транспорта.

Хипотезата за съществуването на тези бирадикали възниква още през 1950-та година в изследванията на Рудолф Крийге, но физическото им присъствие е установено едва днес. Благодарение на уникален апарат, конструиран от изследователите в „Sandia national laboratories” – чрез използването на светлина от синхротрон, трето поколение на Lawrence Berkeley National Laboratory’s Advanced Light Source.

Учените доказват, че „охлаждащите молекули“ /бирадикалите на Крийге/ реагират светкавично на парниковите газове и образуват нитрати и сулфати в атмосферата. Тези компоненти водят до образуването на аерозоли, които от своя страна допринасят за формирането на повече облаци, предпазващи земята от слънчевото греене.

Д-р Карл Пърсивал от Университета в Манчестър казва:

„Досега беше невъзможно да измерим бирадикалите на Крийге, докато нямахме новата технология. За първи път разбираме в количествени измерения колко бързо реагират тези молекули на замърсяването в атмосферата. Нашите резултати ще окажат сериозен ефект върху разбирането за окисляващите свойства на земната атмосфера… Източникът на тези бирадикали е неизчерпаем, тъй като образуването им не зависи от слънчевата светлина, те възникват и в тъмната част на денонощието.“

Дъдли Шалкрос, професор по атмосферна химия в Бристолския университет, добавя:
„Главната съставляваща за възникването на бирадикалите на Крийге – това са химически съединения, които идват от растенията, тъй че екосистемите биха могли да играят решаваща роля в спирането на глобалното затопляне“.

По материали на:

Манчестърски Университет
Science Magazine

За по-напреднали в химията – Реакцията на Рудолф Крийге

* * *

Продължение:

“Няма никакви убедителни научни аргументи за радикалните действия по „декарбонизацията на икономиката“ – заявиха 16 световни авторитета по изучаване на климата в специално обръщение, публикувано на страниците на „Уолстрийт джърнъл“. Писмото им е адресирано до всички кандидати за изборни длъжности, тъй като с темата за климатичните изменения постоянно се спекулира.

„Най-неудобният факт е, че в последните десет и повече години не се наблюдава глобално затопляне. Не се оправдаха прогнозите на компютърните модели, според които водните пари и облачността значително усилват ефекта на въглеродния двуокис. Сконфузени от тези факти, паникьорите пренесоха акцента върху аномалните явления, за да прехвърлят на въгледвуокиса всичко необичайно в хаотичния климат на Земята.“

В обръщението учените обясняват, че въглеродния двуокис не само не замърсява атмосферата, а всъщност е един от ключовите елементи на биосферата, тъй като стимулира развитието на растителните видове.

В откритото писмо се казва още: „Много млади учени признават, че силно се съмняват в глобалното затопляне. Но се страхуват да говорят публично, тъй като това може да се отрази на кариерата им.“
Типичен пример за това е уволнения редактор на списание „Climate Research“ Крис де Фрейтас, който публикувал статия, в която твърди, че наблюдаващото се затопляне на Земята не е нищо необичайно. Лобистите на „глобалното затопляне“ настояват за неговото уволнение, като го сравняват с любимеца на Сталин – Трофим Лисенко, заклеймил генетиката като „буржоазна“ наука.

Но защо около глобалното затопляне се вихрят такива страсти?
Авторите на обръщението казват, че зад „борбата със затоплянето“ се крият много възможности да получиш грантове за изследвания, устройване на бюрократи и привличане на средства от благотворителност.
„Тъкмо така Лисенко и неговото обкръжение са превърнали живота си в песен“ – напомнят авторите на статията.

Подписалите обръщението в „Уолстрийт джърнъл“:

Claude Allegre, former director of the Institute for the Study of the Earth, University of Paris; J. Scott Armstrong, cofounder of the Journal of Forecasting and the International Journal of Forecasting; Jan Breslow, head of the Laboratory of Biochemical Genetics and Metabolism, Rockefeller University; Roger Cohen, fellow, American Physical Society; Edward David, member, National Academy of Engineering and National Academy of Sciences; William Happer, professor of physics, Princeton; Michael Kelly, professor of technology, University of Cambridge, U.K.; William Kininmonth, former head of climate research at the Australian Bureau of Meteorology; Richard Lindzen, professor of atmospheric sciences, MIT; James McGrath, professor of chemistry, Virginia Technical University; Rodney Nichols, former president and CEO of the New York Academy of Sciences; Burt Rutan, aerospace engineer, designer of Voyager and SpaceShipOne; Harrison H. Schmitt, Apollo 17 astronaut and former U.S. senator; Nir Shaviv, professor of astrophysics, Hebrew University, Jerusalem; Henk Tennekes, former director, Royal Dutch Meteorological Service; Antonio Zichichi, president of the World Federation of Scientists, Geneva.