Италианец прави революция в енергетиката

June 4th, 201210:30 am @

5


Италианец прави революция в енергетиката

В най-близко бъдеще се очаква да бъде сертифициран и да излезе на пазара иновативния  LENR-генератор /Low energy nuclear reaction/.

Генераторът с размер на два домашни принтера има мощност 10 киловата, достатъчна да отоплява едно средноголямо жилище.

В основата на изобретението на Андрея Роси стои смесването на фин /нано/ прах от никел и водород при помощта на секретен засега катализатор.

При първите демонстрации на устройството италианският изобретател нарича реакцията студен ядрен синтез, заради което придобива скандална слава сред учените, които са скептично настроени към студения синтез.
Всъщност технологията на Роси се основава на нискоенергийна ядрена реакция /LENR/, при която никелът се смесва с водорода и се превръща в мед.

При тази реакция се отделя топлина от приблизително 10 мегаелектронволта, несравнимо повече от енергията, която се отделя при изгаранянето на  водород – 1.5 електронволта.

Вече е доказано, че технологията ЕСАТ произвежда повече от милион пъти енергия в сравнение с познатите енергоефективни химически процеси.

Изобилието на никел в земната кора гарантира на технологията ЕСАТ един от най-евтините ресурси, при това не се замърсява околната среда.

По информация от самия изобретател, един такъв реактор с мощност 1 мегават вече работи на неназован военен обект в САЩ.

Устройството има 52 паралелно свързани модула и използва неголямо количество прахообразен никел и водород, произвеждайки топлинна мощност от 1 мегават,  при налягане от 15 бара.

Според учени от NASA, които са изследвали устройството, реакцията LERN не е студен ядрен синтез, въпреки че излъчва минимално количество гама-лъчи.

По-скоро става дума за явление, свързано с резонанса на водородните молекули в кристалната решетка на никела, при което се отделя огромна енергия в сравнение с познатите химически реакции.

От: