Информационен портал на Харманли: След 50 годишно безхаберие ни сполетя очаквана трагедия

February 6th, 20128:14 pm @

1


Информационен портал на Харманли: След 50 годишно безхаберие ни сполетя очаквана трагедия

Скъсаната стена на язовир „Иваново”, по непотвърдени официално данни, е взела 8 жертви. Петима са от Бисер, един от Лешниково и двама от Иваново /мъж и жена/, удавени до разрушеният Ивановски мост. Най-големи са щетите в Бисер. Приливната вълна е ударила селото в 8 часа, като са съборени множество къщи и селскостопански постройки. В Лешниково също има засегнати от водата постройки.

За огромно съжаление „Гражданска защита” беше напълно беззащитна! Хората се лутаха, как да помогнат на бисерчани. Намери се една единствена лодка на частно лице, с което пожарникари, полицаи и общински служители, вкл. и кмета Лисков,  спасяваха хората. Липсваше елементарна организация. Пристигането на помощ от областта и страната стана „след дъжд качулка”, когато нивото на водата спадна.

Редно е да зададем въпроса: Къде бяха и какво са правили хората от Басейнова дирекция. от “Гражданска защита”, от Министерството, отговарящо за състоянието на язовирите, които оказва се взимат грешни пари, за да следят нивото им, както и състоянието на съоръженията, и да реагират адекватно на обстановката.

Ясно е едно – рехабилитацията на язовирите и принадлежащите им съоръжения са пълна трагедия, както и следенето на нивото. Приемани са като от Бога даденост и в следствие идват наводненията, бедстващите хора, разрушените къщи и смъртта…

Важно в случая е да се стигне до причината и кой е причинителят – държавата или частна безотговорност. И не е ли най-важната тази, че всяко следващо управление прави политическа чистка и назначава свои хора в огромното си мнозинство напълно некомпетентни.

Без съмнение е, че следствените и съдебни власти няма как да си затворят очите, след сполетялата ни трагедия. И дано не се подминат високите етажи на безотговорност!!

 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ: Информационен портал на Харманли и региона