Китай идва – илюзиите си отиват

March 16th, 20123:24 pm @

1


Китай идва – илюзиите си отиват

Не е тайна, че днес Китай е най-големия производител на оборудване за фотоволтаични и вятърни електроцентрали.

Напоследък в специализираните издания все повече се говори за Поднебесната и нейния десант на Балканите, не само при възобновяемите източници на енергия.

След първата вълна на кризата през 2008 година започна чувствителен спад при европейските инвестиции в нови енергийни източници за региона.

Затова пък Китай започна да усвоява нишата. Полезно е да знаем какви са начинанията и намеренията на КНР в тази посока…

Китайските инвестиции на Балканите надвишиха тези от САЩ и Германия.
В Румъния China National Electric Equipment Corporation представи проект на стойност 1 милиард евро за изграждане на ТЕЦ с мощност 500 МВт, а корпорацията Chinese Nuclear Power Engineering Corporation е на път да се заеме със строителството на два нови ядрени реактора за АЕЦ Черна вода. Пекин планира и строителство на ВЕЦ с мощност 1000 МВт в град Търница Лапуштещи, който се оценява на 1.3 милиарда евро.

В България Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ работи над проект за разширяването на АЕЦ Козлодуй. Тъй като преговорите за АЕЦ Белене между София и Москва са в тупик, китайците може би ще получат предимство и при изграждането и на новата централа.

В Сърбия Външнотърговската банка на Китай отпусна кредит от 1 милиард евро при нисък процент на Държавната енергийна компания /Elektroprivreda Srbije/ с цел да участва в модернизацията на електропреносните мрежи и участие в строителството на ТЕЦ в Костолац.

В сръбската република Босна Китайската банка за развитие в момента отпуска кредит за ТЕЦ на въглища в гр.Станари на стойност 500 милиона евро.Пак китайска компания /China Dongfang Electric Corporation/ ще строи централата, тъй като даде двойно по-ниска цена от френската Alstom и полско-канадския концерн Rafako-SNC Lavalin.

Инвестициите на Китай в енергетиката на Балканите за 2010-та са общо 55 милиарда долара, което я прави лидер в енерговъзобновяемите мощности на региона.

Китайските Polar Photovoltaics и Wiscom Systems планират строителство на слънчеви електроцентрали в Западна България.

През април 2011-та Държавната енергийна компания на Гърция сключи договор с най-голямата китайска компания за ветрогенератори Sinovel Wind за изграждането на мощности до 300 МВт.

През април същата година дъщерна компания на Китайската хидро-енергийна корпорация подписа с правителството на Македония протокол за намерения за строителството на 12 ВЕЦ по протежението на река Вардар – от Косово до гръцката граница. Този суперпроект на стойност 1.5 милиарда евро ще бъде завършен напълно след 15 години и се финансира на 85% от Китайската банка за развитие.

Ако отчитаме кризисното състояние при инвестициите в европейските и американски иновации, може да се окаже, че в един светъл ден Европа ще бъде зависима не толкова от нефта на Близкия Изток и от руските газови тръби, а от енергийните технологии “Made in China”.

Що се отнася до България, с навлизането на китайските технологии и цени в региона, ние ще трябва овреме да се разделим с илюзиите, че сме някакъв особен енергиен център на Балканите.

И тъй като все още не е ясно какво е отношението на Запада към китайски вятър, който вее по нашите земи, българските министри на енергетиката наистина ще трябва да ходят с оставки в джобовете.

По материали от:

 

 

 

[counterize]