Китай разказва „зелената“ игра на света (видео)

March 4th, 201211:08 am @

0


Китай разказва „зелената“ игра на света (видео)

Докато в така наречените „бели държави“ продължава мъчителната подмолна борба между петролните босове, енергийните лобисти и зелените, Китай буквално разказва играта на света как трябва да се води битката с глобалното затопляне.

Там не чакат „невидимата ръка“ на пазарната икономика да „подскаже“ на властите кому да набутат лъвските пайове в енергоснабдяването и транспорта.

Чрез система от централизирани мерки и преференции за производителите и населението, и въз основата на най-новите технологии, китайските власти превръщат един силно индустриализиран район в еталон за бъдещето…

В един от най-замъсените промишлени градове на страната Шенжен /над 7 млн. жители/ вече работи най-големия в света автомобилен парк с нулеви емисии. В Шенжен вече се движат 2000 изцяло електрически возила, от които 1300 електромобила и 700 електрически автобуса.

Общинските власти предприемат редица мерки за да „прехвърлят“ водачите от бензин на електричество. Собствениците на електромобили могат да ползват в пиковите часове лентите за обществен транспорт, получават огромни отстъпки в застраховането и безплатно ежегодно техническо обслужване. За тях не важи „лотарията“ според която определени номера на колите се допускат на пътя в определени дни на седмицата.

Главният производител на електромобили в Шенжен BYD Auto и общината планират до края на 2012-та „зеления“ автомобилен парк да надхвърли 3000 превозни средства, а електрозарядните станции да се увеличат до 6000.

BYD Auto започват производството на електрическите „е6“ едва през октомври 2011-та и само за първия месец са продадени 309 автомобила. С едно зареждане „е6“ изминава 300 км., ускорява до сто за около 10 секунди, а батерията му позволява на този етап 2000 зареждания.

Енергоснабдяването в Шенжен разрешава на гражданите да монтират зарядни устройства в дома си и на работното място при облекчени цени за ползване на електричеството. При зареждане по нощна тарифа китайците плащат 0.3 юана за киловатчас /един китайски юан се равнява на около 23 стотинки по днешния фиксинг/.

Дами и господа,
Другарки и другари,
Да се обърнем с лице към челния опит на братския китайски народ!