Милиардерът Прохоров представи първия руски хибрид

December 17th, 20109:04 pm @

4


Милиардерът Прохоров представи първия руски хибрид

ЙО – мобил е странното име на първия руски хибриден автомобил.

Под марката Е /с две точки/, което се произнася като ЙО на руски език, на журналистите бяха показани трите действащи прототипа: крос-купе, миниван и Е-фургон.

Михаил Прохоров, мултимилиардер и собственик на инвестиционната група “Онексим” обещава първите автомобили да излезат на пазара през 2012 година.

Той твърди, че традиционните коли вече са в историята, но електрическите трудно ще ти изместят, тъй като засега техния сумарен КПД е нисък – около 17 процента. Бъдещето е на хибридите, казва Прохоров.

ЙО-мобил е същински, макар и необичаен хибрид. Вместо от батерии колата се задвижва от роторен лопатков двигател метан/бензин с 60 к.с., който от своя страна зарежда четири суперкондензатора. Те задвижват електродвигатели с обща мощност 70 к.с.

Общата мощност на показаните хибриди се приравнява на двулитров бензинов двигател 150 к.с. Сумарния КПД на хибрида е 40%, с тенденция да достигне 50 в близко бъдеще.

Купето на колата

е изцяло от влакна /вероятно въглеродни/ но материалът засега е тайна на производителите.

Тези варианти на ЙО имат максимален разход на гориво – 3.5 литра на 100 км.

В нормален режим хибридът достига 100 км. в час за 11 сек., а в спортен – за 7-8.

Колкото и невероятно да звучи Прохоров гледа към външните пазари. За разлика от обикновените автомобилни хибриди, които се сглобяват от 6-7000 детайла, ЙО-мобил се събира от 12 моноблока. Това може да става в търговско-сервизните центрове, които той смята да открие в различни точки на Европа и света. В тези центрове ще могат да се правят и различни тунинг-версии на автомобила по желание на клиента.

Още снимки от хибрида на Прохоров от електронното издание slon.ru:

Външен вид на ЙО – крос купе

Външен вид на ЙО – миниван.

Информационен панел и управление.

Конструкция на шасито – газови бутилки, суперкондензатори /вместо акумулатори/, роторен лопатков двигател.

Под предния капак на ЙО е почти празно, тъй като роторния двигател е с минимален обем.