Намерен е най-ранния портрет на исторически травестит

May 17th, 20122:45 pm @

1


Намерен е най-ранния портрет на исторически травестит

В Ню Йорк е продаден най-ранният исторически портрет на травестит. Картината “Кавалер Д’Еон” от 18 в. скоро може да стане постоянен експонат в Британската национална портретна галерия.
След реставрация на платното мъжките черти на “портрета на жена с шапка с перо”, включително намек за брада, се откроили още по-ясно.
Автор на платното е Томас Стюарт, а портретът изобразява “кавалер Д’Еон”, историческа личност, чието пълно име е Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont /1728-1810 г./.

Моя бележка: Родните травестити да се вземат в ръце – едно е да си “Генчо от Лъвов Мост”, а съвсем друго – Шарл-Женевиев-Луи-Огюст-Андре-Тимоте Д’Еон дьо Бомон.

Историческият Шарл дьо Бомон /кавалер Д’Еон/ е бил таен агент от дипломатическата мрежа “Кралски секрет” на Людовик ХV.
Половината от живота му е минал като мъж, а другата половина като жена.
Самият той настоявал, че винаги е бил момиченце, но още като дете насила го обличали в мъжки дрехи. След смъртта му през 1810 г. става ясно, че в крайна сметка се родил момченце.
Въпросът за половата принадлежност на дьо Бомон през по-голямата част от живота му е бил открит.
През 1763 е назначен в посолството на Франция в Лондон със задача да подкупи част от британската аристокрация чрез кредити под формата на френски вина и да подготви нахлуването на френската армия в Уелс.
Следващата година е отзован, тъй като в Лондон тръгват слухове за двойнственото му поведение. Главна заслуга за слуховете има граф Герши, официалния посланик на Франция с когото дьо Бомон влиза в жесток конфликт.
Стига се дотам, че на Лондонската фондова борса са правели залози дали дьо Бомон е мъж или жена.
По друга версия граф Герши е пускал слуховете, че дьо Бомон е жена за да избегне дуел с травестита, който /мъж или жена/ се е славел като един от най-добрите фехтовачи в Европа.
Десетина години по-късно дьо Бомон /Кавалер Д’Еон/ се завръща във франция и чрез контактите си с Бомарше успява да си издейства статут на жена и разрешение да носи женски дрехи. Той остава жена до края ни живота си под името Мадмоазел Д’Еон.
“Мадмоазел” умира в Лондон през 1810 г.
Там живеела с някоя си мис Коул.
Лекарят, подписал смъртния акт е отбелязал в протокола:
“С настоящото потвърждавам, че прегледах трупа на кавалер Д’Еон, при което открих на тялото мъжки гениталии, прекрасно развити във всяко отношение”.

От:

и други източници.