“Направи си сам” – бойното знаме на БСП

January 21st, 20113:13 pm @

5


“Направи си сам” – бойното знаме на БСП

“Не е достатъчно да обичаш Съветския съюз.
Трябва и да се работи”

Остап-Сюлейман Берта-Мария Бендер-бей и Бендер Задунайский, син на турски поданик и потомък на яничарите


Не знам дали в БСП въобще е останало някакво ляво крило, крилце или кълка.
Ама стана ясно, че умствения багаж на тази партия може да се събере в брошурката “Направи си сам”.
Позабравено движение, което народът тълкува така: Това дето човек сам си го направи, никой не може да му го направи.
А бе, г-да социалисти, кой ви би по главата да се правите на интересни в тази мътна вода?
Че то да размътиш водата не стига. Следва и да се лови риба в така размътената обстановка.
Ала ръководството на БСП къмто днешна дата страда от нещо, което в сексологията се нарича “eaculatio precox” – преждевременно семеизпразване /най-често при юноши/, които страстно се стремят да обладаят някоя по-засукана зряла жена. Става дума за властта, както се сещате.
Не беше много отдавна, когато Сергей Станишев внезапно се изправи от трибуната на парламента и се провикна към ГЕРБ: “Ще ви бием, ще ви бием!”
Какви са тези неотработени жестове, бе господа социалисти? Кого по-точно ще биете – шефът на ГЕРБ, или половината си бивши симпатизанти, дето гласуваха за ГЕРБ на последните избори?
Откакто Борисов е на власт, БСП час по час приплаква като вдовица на чужди гробища за невърнатите пари на бизнеса. Че колко били от ДДС, че колко от държавни, че колко от общински поръчки. Вие, г-да социалисти, партия на бизнеса ли сте, или май бяхте партия на широките народни маси? Нещо такова ми се върти в главата, като преглеждам историята на столетницата ви. Те, богаташите добре си знаят, че имат да взимат и без вашите вопли. А на онези, дето ги събирате на Бузлуджа да ядат кебапчета и да видят на живо майор Деянов, им е все едно. Защото си знаят, че ако богаташите не получат парите от държавата, ще ги вземат от техния джоб. И защото все така става. Самият бизнес, както виждате, си трае в стил “аз ще имам да взимам, пък те ще имат да ми дават”. И с онзи незабравим спомен от епохата на “Магурата” – че колкото повече мърдаш, толкова повече ти влиза.
Г-да социалисти, определете се на какво приличате – партия на социалните низини, на широките народни маси, на бизнеса, на срс-етата или на мезетата по богаташките трапези. Не може да сте партия на всичко. Пак ще припомня Козма Прутков – “Никой не може да обхване необхватното”.
Това в стратегически план.
А сега за тактиката.
Малко преди да започне махаленското шоу със записите, управляващите неусетно и трепетно започнаха да навлизат в небрано лозе. По външни и вътрешни причини.
Най-напред се разклати еврозоната, към която Дянков се беше устремил в състояние подобно на гореописаното – eaculatio precox.
Последва “визията” за Шенген, която все повече заприличва на крив макарон.
Новото лице на БСП Корнелия Нинова в една “Панорама” така намачка Дянков, че онзи заприлича, не на Брад Пит, ами на нещо като брат му.
Последваха действията на “тъмните сили”, който нахвърляха из небраното лозе обърнатите мотики на срс-етата.
И точно в този миг, когато гербаджиите бяха замръзнали и миг преди да настъпят мотиката, не друг, а самият г-н Станишев се хвърли в небраното лозе. Вместо да ги изчака “да изядат хурката” на собственото си слухтене, по израза на Ваньо Танов.
“На оружие, братя! Искам вот на недоверие! Ако не успее вотът ще изкараме хората на улицата!” – провикна се Станишев.
В този светъл миг, лидерът на социалистите вероятно е почувствал как лети, поради което няма да настъпи мотиката.
Той си е помислил, че Борисов е нищо повече от един обикновен каратист.
Не, г-н Станишев. Премиерът може да е бил каратист в  битието си на спортист.
Но в същността си той е арматурист.
Тъй като изгради партията си с железни пръчки от вашите бивши кадри.
Освен това Борисов знае, че никакви шаолински номера не предат, когато в ръката си имаш арматурно желязо. В случая винкел – двустенен профил под прав ъгъл – ГЕРБ-АТАКА. Който върши същата работа. И е най-прекия път до “вота на доверие”. И до еднопартийната система, която формално е двупартийна, а по същността си – двустенна.
Яне Янев може да се окаже прав, че 240 депутати са много. Къмто днешна дата се изясни, че 140 стигат.
Що се отнася до най-голямата опозиционна партия, както се титуловат социалистите, следващия път като тръгват на война, да си сменят стратезите, че и тактиците.
Народът е казал: “От всяко дърво ако ставаше свирка, на магарето от онази работа щеше да стане кларинет”. С извинение за израза.