Отговарям на актуални въпроси

June 12th, 20123:33 pm @

14


Отговарям на актуални въпроси

Преди два дни започна заключване на част от публикациите в този сайт. Тъй като получих няколко въпроса и възражения /част от които доста некоректни/, реших да ги оформя в нещо като интервю, което предлагам на вашето внимание.

Въпрос:
Не мислите ли, че заключването на част от публикациите ще се окаже самоубийствено за вашето интернет издание? В дните когато всичко се отваря, Вие правите тъкмо обратното.

Ж.Ж.
Първо – да не го наричаме интернет издание, а място в интернет. Що се отнася до самоубийството – има такава вероятност. Но когато преди няколко години започнах тази работа в Мрежата, най-малко съм мислил за популярността. Както тогава, така и сега се опитвам да лансирам в публичното пространство онези идеи, прогнози и възгледи, които определям като „други гласове“. Това са гласовете, които няма да чуете в медиите, самопредставящи се за официални. Традиционните средства за масова информация търпят тежки удари от мрежовите издания по цял свят. Техните шефове отдавна са разбрали, че губят битката и търсят различни начини за взаимодействие със ставащото в Интернет. У нас някои телевизии и вестници са си въобразили, че са последна инстанция в обществения дебат. 
Но стават все повече темите и дебатите, в които те са последната дупка на кавала.

Въпрос:
Твърденията ви за алтернативни гласове щяха да звучат по-убедително, ако не търсехте печалба от цялата тази работа.

Ж.Ж.
Нека се разберем още в началото по въпроса за печалбата.

Сайтът ZhivkoZhelev.com не е игра с голи картинки, в която пускаш sms за да видиш как някаква девойка си сваля сутиена. Изданието се посещава от хора, които търсят качественото четиво и алтернативни мнения. Аз разчитам на тези хора, които чрез пускането на sms не просто плащат правото за достъп, а изразяват своята подкрепа за усилията ни. Чрез символична сума, от която за сайта остава едва половината. Навярно сте забелязали, че изданието не се затваря изцяло – най-популярните рубрики с актуални материали „Драки“ и „Life is Life” си остават с открит достъп. Това е своего рода намигване към онези, които считат, че моите усилия и тези на хората около мен, не струват нищо и ние просто се забавляваме.

Въпрос:
Да разбирам ли, че „жълтите“ материали ще стоят отворени, а по-сериозните анализи, интервюта и прогнози ще бъдат с достъп?

Ж.Ж.
Нещо такова, макар, че не бих ги определил като „жълти“, а като по-актуални. Има купища събития от сферата на така наречения „лайфстайл“, от културата, киното, автомобилната индустрия, които остават незабелязани от нашите медии. Що се отнася до по-сериозните публикации, те ще се отварят с код, поради две причини:

Първо – до оригиналите се стига трудно, а понякога и чрез платен абонамент. Сериозните интервюта на икономически теми, например, понякога се подготвят със седмици. Не можеш да превеждаш от Guardian, от The Nation, от Forbes или дори от руския “Фонд за стратегическа култура” с преводачката на Гугъл. Това са сериозни издания и сериозни автори, които изискват проучване, познаване на езика, консултации по различни теми и още много други неща.

И второ – след като си свършил цялата работа, изведнъж виждаш как някой просто е направил „копи-пейст“ и така подготвения текст се появява в нечии друг сайт. Или в някой вестник. В повечето случаи дори не си правят труда да ми драснат едно писъмце, че ще го публикуват. Понякога дори не пишат откъде са го взели, а като напишат, си мислят, че така ми правят реклама. Мерси.

Въпрос:
Като споменахте „реклама“ – защо не използвате именно рекламните площи в сайта за набиране на средства? А натоварвате читателите с такса за достъп.

Ж.Ж.
В близко бъдеще вероятно ще премахна рекламните площи. Предложенията за реклама, които съм получавал са недостойни, дори неприлични. В същото време почти ежедневно в коментарите на сайта се появяват „мнения“, които по същество са спам и дават линкове към различни фирми и търговци. Тази игра на котка и мишка ми омръзна. Искам да има взаимовръзка на доверие и уважение с нашите читатели. Предпочитам да завися изцяло от тях, нежели от волята на фирми и фирмаджии. Занимавал съм се достатъчно години с реклама, за да знам, че онзи който не цепи басма никому, може да има какъвто и да е шанс в нашенската схема.

Въпрос:
Част от публикациите са заключени, а други – не. Това обърква посетителите на сайта и те го подминават. Това не ви ли притеснява?

Ж.Ж.
Мисля, че сме направили системата много ясна. Ако не желаете да подпомогнете сайта, можете да разгледате свободно всички публикации в рубиките „Драки“ и „Life is Life”. Ако чувствате съпричастност към моите усилия и работа по този сайт, натискате още в началото копчето „ОТКЛЮЧИ ВСИЧКО“. Срещу символичния sms от 1.20 лв. с ДДС получавате код и отваряте целия сайт – стотици публикации, снимки и видео.


Всички приятели и посетители на zhivkozhelev.com, онези 250, 550 или 1550 души, които ежедневно влизат тук,вероятно са забелязали, че аз не съм търговец. И нямам намерение оттук нататък да ставам такъв. ОТКЛЮЧИ ВСИЧКО е нещо като тест за мен. Ако никой не отключи нищо, това ще означава, че интересите ни се разминават. Което ще бъде прекрасен повод да заключа всичко. С ясното съзнание, че това няма да се превърне в трагедия за повечето от вас.

Благодаря за вниманието.