Очарователно хлапе от Холандия спасява Гърция

April 4th, 201210:45 am @

1


Очарователно хлапе от Холандия спасява Гърция

11- годишен хлапак от Холандия получи поощрителна награда от 100 евро за участието си в конкурс за икономически сценарии,  съгласно който една или няколко държави от ЕС биха могли да напуснат Еврозоната.

Премията е учредена от лорд Съймън Уулфсън, шеф на британската търговска верига NEXT през октомври 2011-та и предвижда общ награден фонд от 250 хиляди лири стерлинги за отличените макроикономисти от Европа и целия свят.

Юре Херманс от Холандия, тогава още десетгодишен,  също дал своето предложение – писмо, придружено с рисунка:

Уважаеми Дами и Господа,

Казвам се Юре Херманс и съм на десет години, от Холандия. Доста съм загрижен от еврокризата и следя ежедневно всичко по телевизията. Кризата в Европа е голям проблем. И аз също търся решения. Когато прочетох във вестника за вашата награда, помислих, че мога да ви дам и моето предложение. Може би тази идея ще ви послужи. Ето я: направих и рисунка на моето решение по въпроса и сега ще ви го обясня.

Гърция трябва да напусне Еврото. Но как?

Всички гърци трябва да занесат своите евро в Банката. Трябва да ги сложат в машината за обмяна на валута /вляво на моята рисунка/. Както сами виждате, гръцките пичове никак не изглеждат щастливи. Всеки грък взема обратно от машината своите драхми, старата им валута.

Банката дава всички събрани евро на Гръцкото правителство /горе, вляво на моята рисунка/. Всички тези евро образуват една голяма торта, или пица /вижда се най-горе на рисунката/.  Сега вече Гръцкото правителство може да започне да изплаща своите дългове, всеки който притежава дълг може да си вземе парченце от пицата. Виждате как всички тези евро от пицата отиват при банки е фирми, които са давали заеми на Гърция/вдясно на моята рисунка/.


Сега идва и най-хитрата част на моята идея:


Гърците няма да искат да си сменят еврото за драхми, защото знаят, че драхмата ще се обезцени драматично. Те ще опитват да задържат или да скрият своите евро. Те знаят, че ако почакат малко ще могат да ги обменят за повече драхми.


Така че, ако някой грък се опита да си запази еврата /или ги прехвърли чужди банки, например в Холандия или Германия/ и бъде хванат, той трябва да плати глоба в същия размер или двойна на еврото, което се е опитал да скрие.


При това положение аз ви уверявам, че всички гърци ще си занесат еврото в тяхната банка и правителството ще може да изплати дълговете си.

Надявам се моята идея да ви помогне!

Разбира се, след като някоя страна си е изплатила дълговете, тя отново ще може да се върне в Еврозоната.

Още малко за мен: аз съм на 10 години, обичам животните, имам куче и птичка. Семейството ми е 5-членно и живеем в Холандия. Имам 5-тима приятели, с които си играем почти цял ден навън.

PS: Татко ми помогна да напиша това писмо на английски, тъй като аз говоря холандски.

Поздрави от Холандия.

Юре Херманс

Моя бележка: Като гледам накъде отиват нещата в Гърция и как половината страна живее на бартер, се питам дали холандския хлапак заслужава само поощрителна награда от 100 евро. Или Нобеловата.

От: