По света върлува щам на нелечима гонорея

June 7th, 201210:06 am @

0


По света върлува щам на нелечима гонорея

От Агенцията по здравеопазване към ООН предупреждават, че в много страни по света се е разпространил устойчив на лекарства нов щам на гонорея /трипер/. Милиони пациенти могат да са окажат в положение да не могат да се излекуват никога, ако болестта не бъде “хваната” в най-ранния стадий.

Миналата година учените установиха, че през 2008 г. в Япония се е появил нов необичайно силен щам на трипера, устойчив на всички известни антибиотици. Тогава те предупредиха, че от едно лесноизлечимо заболяване, новата гонорея заплашва да се превърне в заплаха от глобален мащаб.

Световната здравна организация заяви, че днес тези страхове са станали реалност, доколкото все повече страни като Британия, Австралия, Франция, Норвегия и Швеция съобщават за открити случаи на болест предавана по полов път, която е устойчива на цефалоспоровите антибиотици. Те, именно, са последното средство за борба с гонореята.

“Гонореята се превръща в огромен проблем за здравето на хората” – казва Манджула Ласти-Нарасимхан от Департамента за репродуктивно здравеопазване и изследвания на СЗО, добавяйки, че всяка година новата болест поразява нови 106 милиона души.

Франсиз Ндова един от водещите специалисти по болести на половата система казва, че гонореята не само се е адаптирала към всички известни антибиотици, но вече се проявява с по-малко болезнени симтоми.
“Неотдавна говорехме, че ако човек заболее от уретрална гонорея, той изпитва силни болки при уриниране. Днес болестта не се забелязва, ако не наблюдаваш урината. Вече няма никаква болка. Микроорганизмите са се адаптирали, така че да предизвикват по-малко симптоми, за да преживеят по-дълго. Това е поразително взаимодействие между патогена и човека.”

Експерти отбелязват, че докато не бъде намерено ново, радикално лекарство, новият щам би могъл да се лекува с повече от два антибиотика и тяхното правилно съчетаване. Подобен метод се използва при тежки инфекциозни заболявания като туберкулозата.

От: