Путин към Борисов: “Южен поток” ще бъде построен – с вас или без вас”

September 1st, 20098:27 am @

0


1276[1]

Със съкращения от белгийското седмично издание “Нова Европа”

Неотдавнашното заявление на Румъния за възможното й участие в “Южен поток” и подписания в началото на август протокол между Путин и турското правителство за използване териториалните води на страната за полагането на южната тръба към Европа, дава ясен сигнал на българите, че начинанието може да мине и без тяхно участие.

Канстантин Симонов, директор на независимия Фонд за национална енергийна сигурност казва пред “Нова европа”:

“Путин вижда, че България се опитва да се заиграва с Русия и аз мисля, че той ще отговори в типичния си стил. За мен няма да е сензация ако Русия реши да промени маршрута на “Южен поток”.”

Крис Уйфър, главен стратег на московската банка “УралСиб”:

Всъщност Москва каза на България, че може да мине и без нея. – казва Уйфър.

В Москва имат усещането, че България протака преговорите, за да даде в крайна сметка приоритет на “Набуко” Ето защо в последно време Русия разви активна дипломация в Турция, а също така в Румъния, с която се договарят предварителни условия и някои други сделки.

По време на визитата си в Анкара, Путин усили натиска към България като се съгласи да участвува в проекта Самсун-Джейхан – нефтопровода, който трябва да достави суровината от Черно в Средиземно море. Тази тръба е чиста алтернатива на договореното с Гърция и България трасе “Бургас-Александропулис”.

Русия и България “в някаква степен изчакват на кого по-дълго ще издържат нервите” – казва Уйфър. – “Но Путин дава ясно да се разбере, че България може да загуби и двата транзитни проекта.”

Още по темата:
КОМПЛЕКСАРИТЕ ПАК СЕ НАПРИКАЗВАХА
САМОДЪРЖЕЦЪТ И МАТРИЦАТА