СЕДМИЦАТА НА ЕКАТЕРИНБУРГ

June 18th, 20094:19 pm @

0


Световните медии се фокусират върху събитията в Екатеринбург, където наведнъж се събраха БРИК /Бразилия,Русия,Индия,Китай/ и Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС – Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан и наблюдатели Индия, Пакистан, Монголия, Индия и Иран/.

aziia-1-1

THE TIMES:

Вчера /16 юни/ бе създаден нов политически блок, който отправя предизвикателство към световното господство на САЩ. В основния призив на първата в историята среща на БРИК се съдържа призив към установяване на многополюсен световен ред. На дипломагически език това означава несъгласие със статута на САЩ като единствена глобална свръхдържава, пояснява кореспондентът на “Таймс”.
Лидерите на БРИК са разработили план от антикризисни мерки за съгласуване при следващата среща на G-20. Те настояват за разширяване влиянието на развиващите се пазари в международните финансови институции и се договориха да си сътрудничат в сферите на енергетиката, продоволствената безопасност, науката и образованието.
Приетата декларация удовлетворява едно от ключовите искания на Москва – за необходимостта от по-диверсифицирана международна валутна система.
Едновременно със срещата на БРИК в Екатеринбург се проведе и редовния форум на ШОС, който допълнително подчертава намеренията на Москва и Пекин да се противопоставят на Запада. Това е очевиден сигнал за Обама, че не бива да се пренебрегват руските интереси в региона.

DIE WELT:

Страните ожт БРИК /Бразилия, Русия, Индия, Китай/ – се стремят към нов световен ред – отбелязва изданието. Главните действуващи лица там се държаха така, сякаш в Екатеринбург се провежда пресконференция на емисионата банка на САЩ, или среща на G-8. Цитиран е експерт на HSBC, който заявява: “Вече никой не може да заобиколи БРИК”.
В съвместна декларация участниците настояват за стабилна, предсказуема и диверсифицирана валутна система, което ще лиши долара от статуса му на водеща световна валута – пише изданието.
Президентът Медведев нарече Екатеринбург “епицентър на световната политика” – пише Ди Велт – И наистина, понастоящем тези четири икономики представляват 15 процента от световното стопанство, контролират 13 процента от международната търговия и притежават почти половината от световните валутни резерви.

Corriere della Sera

Страни от БРИК на този етап се разминават в някои виждания за бъдещето на долара. Докато Русия се опитва да го изтласка от позицията му на световна резервна валута, Китай засега се въздържа, тъй като притежава несметни количества американски долари.
В Близко време БРИК ще обсъди функционирането на т.н “специални права на заимстване” като своего рода световна резервна валута на МВФ. Понастоящем техния курс се определя от стойността на валутната кошница – долар,евро,йена и фунт стерлинг. Русия настоява в кошницата да влязат – рублата, китайския юан, канадския и австралийския долар и златото. Други членове на четворката изразяват по-предпазливи позиции.

Forbes

Доларът се колебае на фона на преговорите в Русия. В един ден се появиха две на пръв поглед противоречиви изказвания. Алексей Кудрин, министър на финансите на Русия, заяви, че доларът може би ще остане световна резервна валута, докато съветника на Медведев, Аркадий Дворкович каза на срещата на ШОС, че Русия разглежда вариант да прехвърли доларовите си запаси в ценни книжа, емитирани от Бразилия, Индия и Китай. Всъщност и двете твърдения могат да се окажат верни – те потвърждават, че в средносрочен план значението на долара ще намалява.

Christian Science Monitor

Изданието цитира лидера на Евразиското движение Александър Дугин, който заяви: “ШОС се превръща в организация на страни, които се чувствуват изключени от глобалната система и жертви на еднополярния свят, в който доминират САЩ. Сега този еднополярен свят преживява дълбока криза и упадък на империализма. Време е да се изгради проект за многополярен свят”.
По време на двете срещи на ШОС и БРИК президентът Медведев се обяви за въвеждане на “наднационална валута”, която да замени американския долар в световните икономирески отношения и призова да се разшири използването на националните валути в търговията между страните членки на ШОС. Повечето от окспертите са на мнение, че в близко бъдеше ШОС няма да се превърне в “НАТО на Изтока”. На този етап тя е по-скоро форум за сдържане на съперничеството между Китай и Русия, тъй като и двете държави имат амбиции да играят лидерска роля в региона.

Шанхайската организация за сътрудничество на световната карта
340px-Страны-шос