Летище “Бургас” – терористичен атентат срещу еврейски туристи /снимки и видео/

July 18th, 20126:24 pm @

0


Летище “Бургас” – терористичен атентат срещу еврейски туристи /снимки и видео/

Снимки и видео: Бесове.бг, Женя АТАНАСОВА, Руси КРУМОВ, Бургас Пойнт

Броят на труповете расте с всяка минута

Засега имаме данни, че са загинали всички от първия автобус 45-50 души каза шефът на еврейската общност в Бургас Сабатей Варсанов. Бойко Борисов летял в момента за Бургас.

Подобен кошмар туристическият бизнес в световен мащаб не познава от 1997 г. , когато загинаха десетки в Луксор, а Египет дълго след това бе забравена дестинация. Чудо е, че успяхме да спасим нашите летовници, които чакахме на аерогарата с наш автобус, каза представителят на Алтурс за България Венцислав Танчев. Самият той бил в сектора на пристигащи самолети и посрещал летовници от Братислава, когато отвън взривили двата автобуса с израелските граждани.

„Нашият автобус също е опожарен от пламъците, но е бил празен, защото полетът от Братислава бе с няколко минути по-късно“, каза Танчев пред Бесове.бг.

Трагедията в Бургас е несравнима с други терористични актове, дори и с последния в Мадрид, защото в случая ставало въпрос за зачеркването на България от картата на международния туризъм.

Засега се знае, че почти всички от единия автобус с евреите са загинали, във втория също има жертви. Труповоте са на летището и все още се броят. Ще има още починали сред тези, които са откарани в спешното в Бургас, казват оттам.

Загиналите трябвало да бъдат настанени в хотел на „Хризантема“ собственост на взривеният преди 6 години Димитър Янков-Пейко. Още от времето на баща си Пейко Янков работи предимно с туристи от Израел, които освен хотелите на бащината му империя посещават и казината им.

Още през януари Израел официално предупреди за готвен атентат в България, както отбеляза и Дневник:

Израел официално е помолил България и други европейски държави в четвъртък да засилят мерките за сигурност около израелските туристи в скикурорите и хотелите, съобщи в. “Аарец”.

Израелските власти са притеснени за евентуални терористични атаки в българската столица София.

“Поисках официално да засилят сигурността, защото съм притеснен за вероятен инцидент свързан със сигурността. Помолих службите за сигурност в Европа да съпровождат израелските групи и да претърсват с полицейски кучета,” казва директорът по сигурността на израелското транспортно министерство Даниел Шинар, цитиран от в. “Аарец”.

Часове по-късно израелската служба за борба с тероризма заяви пред “Аарец”, че не разполага с конкретна информация за възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България, и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната. Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на Дани Шенар по този въпрос било направено преди три седмици.

През 2011 г. израелските посолства по света получават няколко сигнала за евентуални терористични атаки по случай третата годишнина от убийството на Имад Мугния, втори по старшинство в шиитската групировка “Хизбула”. Мугния е убит на 12 февруари 2008 г.

Смята се, че получените заплахи са били насочени срещу посолства на Израел в Африка, Югоизточна Азия и Кавказките републики.

Мухния загива в експлозия на кола бомба през 2008 г. и “Хизбула” обвинява Израел в убийството на високопоставения си член. Властите в Тел Авив отричат да са замесени по какъвто и да е начин.

Тогава премиерът Бойко Борисов категорично опроверга опасността и призова медиите да не раздухват тиражираната информация за евентуални терористични атаки срещу израелски туристи у нас (видео от сайта на БНТ):

Не ги транслирайте, това е единствената ми молба, по линия на тероризма. Не ги правете толкова значими и водещи. Считате ли, че ако има такава заплаха, да са засекли техните служби няма да са ни предупредили и ние няма да сме взели някакви мерки. Считате ли?!

Бесове.бг:

Това е снимката от охранителна камера на Летище Бургас, на която, според МВР, е камикадзето от атентата на Летище Бургас снощи.

Бермуди, дълга коса и фалшива шофьорска книжка от щата Мичиган са характерните му белези.

Иначе мъжът изглежда като обикновен турист, който по нищо не може да привлече вниманието.

Носил е раница, а според изявлението на министър Цветан Цветанов – бомбата е избухнала, когато той я е оставил в багажното на автобуса.