Те си мислят, че ние пасем трева…

February 10th, 201111:50 am @

0


Те си мислят, че ние пасем трева…


Ето така изглеждаме в очите на държавната монополна машина, която оня ден чрез ДКЕВР заяви следното: “От 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружества за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници, коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
По думите му само заради отразяването на тези разходи цената на електроенергията би се повишила с близо 1,5 процента.” /dnes.bg/.
Г-н Семерджиев,
какъв първи юли, 2011 година, какви пет лева?
Вие сериозно ли си мислите, че хората пасат трева?
Увеличението започна още в началото на 2010 г., когато по фактурките на ЧЕЗ се появиха първите нови “атрибути”.

Както е видно, къмто онази дата увеличението във връзка с “зелената енергетика” вече е 2.7 процента. Точно толкова прави доплащането на 3.67 лв. от общо 139.84 лв.

Същата 2010 година – месец ноември във фактурите на ЧЕЗ се появяват нови изненади.

Към вече известната ни “добавка за зелена енергия”, която обаче от 2.7 е отишла на 3.5 процента, е прибавена и още една екстра: “Висококоефективно, комбинирано производство” – което натоварва сметката с още 2.5 процента. Тоест, към края на миналата година чрез горепосочените символи на модерната енергетика общото увеличение в сметките на ЧЕЗ е сумарно 6 процента.
Това може и да са бакалски сметки, но ние ги плащаме.
Тъй че, г-н Семерджиев, вместо да пророкува, че към юли цената на тока “би се увеличила с 1.5 процента”, да си каже направо, че в периода 2010-2011 заради “зелената” енергетика” тока у нас се вдига с минимум 7.5, ако не и с 10 процента.
А производството от така наречените възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ не надхвърлят 1.5 процента от електричеството в общия енергиен микс. Което иде да каже, че или “зелените енергетици” произвеждат 5-8 пъти по-скъп ток от традиционните мощности, или пак сме затънали в някакви “шменти капели”.
За сведениe Германия, която е номер едно в света по ВЕИ, в началото са започнали да изкупуват “зелен” ток на цена три пъти по-скъпа от традиционната. Към днешна дата разликата е по-малко от два пъти.
Впрочем – вижте как става това в цивилизованите държави – клик.

Още по темата: А, честито ви и… зелена енергетика
Нови загадки във фактурите на ЧЕЗ