Фантазиите на тема – Гърция…

May 18th, 201211:15 am @

0


Фантазиите на тема – Гърция…

Световното взиране в Гърция и нейното евентуално излизане от еврото започва да придобива характера на някаква идея-фикс.
Но докато в сериозните западни медии вече се очертават политическите и геополитически последствия от ставащото в тази страна, у нас – който не се e явил по телевизора, само той не e извадил калема да смята борчовете на Гърция.

Ние тука сме се превърнали в нещо като доброволен ревизор на южната ни съседка, макар, че не ми е известно да сме били поканени за извършване на подобен одит…

Не съм сигурен също така, че в ЕС са се заинтересували кой знае колко от българските оценки за ставащото в Гърция.
Аргументите, че, видите ли, в България имало твърде много гръцки банки на издържат никаква критика.
Нееднократно беше обяснено какъв е техния статут и как са лицензирани на наша територия.

Пропагандните фантазии на тема как търците ще си вдигнат куфарите и ще избягат с парите са смешни.
Тъкмо обратното – наблюдава се приток на известни капитали от Гърция към нас, което е нормално и не би трябвало да ни вдъхновява за нови фантазии, които вече се появиха. А именно – че под напора на кризата гръцкия бизнес ще се юрне да идва в България поради прословутите ни ниски данъци, които някои определят като офшорни.

Гърците си имат друга, световноизвестна и далеч по близка до сърцето им офшорка – Кипър.

Нашенските коментари на тема Гърция минаха през завистта и злорадството, през размахването на гръцкото плашило чрез изявления на министри и премиера, а в момента топката е в ръцете на едни млади момчета от младата телевизия „Bulgaria on air”, които всеки ден обръщат Гърция с главата надолу, за да ни внушат колко е опасна тя за своите кредитори – европейските и световните банки.

Има нещо много отблъскващо, а и доста дилетантско, в разсъжденията за Гърция като за някакво ООД, което е закъсало и чака да дойде съдия-изпълнителя, че да го разпродаде.

Никоя държава не е ООД, включително България. /Макар, че тука опитите продължават/.
Нека погледнем на южната ни съседка сериозно и с известно уважение. Поне заради факта, че тяхната икономика е 10 пъти по-голяма от българската.

Гърция е малко по-обширна от нас по сухоземна територия, но северната й граница започва малко след Смолян, а най-южния й остров е на двеста километра от Африканския континент.

Именно там, на остров Крит, неотдавна Китай предложи чрез консорциум предвождан от Bank of China да наема историческия дворец на Кносос за 50 години срещу 25 милиарда евро.

Наскоро „Файненшъл таймс“ направи предположението, че Русия би имала интерес да пренесе Черноморския си флот в някои островни части на Гърция по същия принцип, на аренда за 50 години. И би платила за това 200 милиарда евро.
Стана ясно, че „Газпром“ ще участва в търга за приватизация на газопреносната мрежа на Гърция.

Неотдавна Китай /чрез Sosco/ получи концесия за управление на пристанището в Пирея. Сумата на сделката не се съобщава.

Става все по-ясно, че гръцкият въпрос не е финансов, нито икономически. Той е политически и геополитически.

Що се отнася до фаталното влияние на гръцката криза върху Еврозоната – това е поредното плашило за вътрешна употреба.

Защото въпросът не в това дали Гърция ще излезе от Еврозоната или не.
А къде ще влезе, след като излезе.

Илюстрация: NIKE на художника Михалис Гарудис