80% от световното злато не съществува

June 29th, 201211:55 am @

0


80% от световното злато не съществува

Секретарят и съкровищник на Златния антитръстов комитет /GATA/ Крис Пауъл разказа в нощното шоу на Бърни Ло по CNBC Asia, че централните банки продължават да манипулират пазара на злато, тъй като са заинтересовани от поддръжката на правителствените облигации и долара, както и от съхраняване на процентните ставки на ниски нива.
Пауъл предупреждава за т.н. “злато на хартия” и казва, че се опитват да “убедят инвеститорите – ако купуват злато да купуват истинско, тоест метал, а не “книжно”.

Не си струва да купувате “злато на хартия” и да го пазите в рамките на банковата система.
По негова оценка  – “75-80 процента от златото, което светът си въобразява, че притежава, всъщност не съществува. Това са само претенции към опериращите с кюлчета банки, гарантирани от централните банки.”

Водещият го пита – какво следва от това?

Пауъл казва, че купувачът трябва да “пипне с ръка златото”, или да го изведе от банковата система.

В заключение той твърди,  че скритите интервенции на пазара на златото могат да продължат, докато купувачите продължават да имат в наличност “книжно” злато, вместо истинско.

От  WealthWire  не поддържат мнението на GATA, но считат, че някои доказателства и аргументи в полза на такова твърдение са убедителни.