BAE Systems – Eлектромагнитното оръдие е готово (видео)

February 9th, 20127:57 am @

0


BAE Systems – Eлектромагнитното оръдие е готово (видео)

Вече няколко години САЩ разработват нов вид оръжие – Electromagnetic Railgun – което не се нуждае от взривни вещества и взриватели. То е построено на принципа на електромагнитния релсотрон, който може да ускори парче метал до неимоверни скорости. Но ако досега в лабораторни условия учените са правили това със заряди от порядъка на десетки грамове, прототипът на новото оръдие изстрелва „снаряд“ от няколко килограма с първоначална скорост от 2.5 километра в секунда. Това осигурява на оръдието далекобойност от 95 до 180 километра, а при подобрените прототипи тя ще достигне 400 км.

„Снарядът“ не носи взрив, тъй като не му е необходим. През декември 2010-та беше произведен първия изстрел с такова оръдие, при който се постигна енергия от 33 мегаджаула. За да стане ясно каква е силата на удара – един мегаджаул е сравним с кинетичната енергия на еднотонен автомобил, когато се двиши със 160 километра в час.

Предвижда се с такива оръдия в близко и по-далечно бъдеще да бъдат оборудвани специални кораби от ВМС на САЩ.
На военните фирми, които работя по въпроса е дадено задание да осигурят автоматична стрелба на новото оръдие – 6 до 10 изстрела в минута – без то да прегрява.
Те ще трябва да разработят и по-съвременни системи за осигурявяне на електрическа енергия за оръдието.

Информация от:

Бележка: Три дни след публикуването на този текст подробна информация за новото оръдие се появи в руското електронно издание LENTA.RU