The Guardian: Война на боговете и страхливците

April 8th, 20127:04 am @

0


The Guardian: Война на боговете и страхливците

Автор: Джордж Монбио, The Guardian
Илюстрация: Даниел Пюдълс

За разлика от юдеите и християните, древните гърци приписвали на своите богове човешки недостатъци. Те вярвали, че божествения съд не е безупречен, нито безпристрастен. Техните богове наказвали заради похот, мъст и корист. В ръката на Зевс мълнията била инструмент за налагане на справедливост, но също така оръдие на ревността и възмездието.

Тези, които днес вземат съдбоносните решения от висотата на собственото си положение не са богове, макар че вероятно се чувстват като такива. Няма съмнение, че те,  които днес наказват със смърт чрез безпилотни самолети, са способни да се самозалъгват, да отричат очевидното и да живеят в свят на когнитивни илюзии. Илюзии не по-малки от гръмките фикции на Буш-младши и засилващите се илюзии на настоящия президент.

Миналата седмица Обама започна своето послание към Конгреса с думите, че воюващите в Ирак  “укрепиха безопасността на САЩ и авторитета на нашата страна в света”.  Също като Буш, и също като боговете, той започна да създава свой собствен свят.

Тези хора, чието съзнание е напълно изкривено от властта, получиха възможността да осъществят една от най-древните фантазии на човечеството: да унищожиш своя враг – с нещо като проклятие или молитва – без особени усилия и от безопасно разстояние.
С това могъщество се злоупотребява и това е очевидно от лъжите на тези, които го притежават. ЦРУ, което води необявена и нелегитимна война в Пакистан чрез безпилотни самолети, твърди, че в последно време е нямало жертви сред гражданското население. Същото твърди и главния съветник на Обама по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренан. И всичко това е фрапантно дебелоочие.

Както стана ясно миналата година от доклада на Бюрото за журналистически разследвания – от 2300-та загинали в периода 2004-2011 г. в резултат на безпилотни самолетни атаки, между 392 и 781 са били мирни граждани, а 175 – деца.
Само през  “последното време” за което говорят ЦРУ и Бренан, са загинали не по-малко от 45 мирни граждани.
Когато ЦРУ започне да ни уверява, че “ние никога не грешим”, това означава, че Агенцията е излязла от контрол, както в едноименната книга на Александър Солженицин. /«Мы никогда не ошибаемся» (We never make mistakes) сборник разкази включващи “Матрьонин двор” и “Случаят на гара Кочетовка”, публикуван на запад/
След като не изпитват елементарното задължение да се извинят или поне да обяснят, да докладват за убитите и за резултатите от престъпленията си, тези хора се превръщат в заплаха за цялото човечество.

ВВС на САЩ може и да са прави, когато говорят, че доколкото безпилотните самолети с часове могат да кръжат над целта преди да ударят, вероятността техните ракети да засегнат мирни жители е по-малка в сравнение с ракетите на пилотираните самолети. /Но трябва първо да обяснят как това се вписва в твърдението,  че безпилотните самолети “значително съкращават времето за вземане на решения”/.
Повече от очевидно е – колкото по-малко сложно и безрисково е решението да се употреби оръжие, толкова по-вероятно е това да се случи.

Тази опасност се признава в необикновено честния доклад на Министерството на отбраната на Великобритания, която също използва безпилотни самолети, включително срещу мирното население.  В доклада се казва, че необявената въздушна война в Пакистан и Йемен “в пълна степен е функция от наличието на безпилотни средства –  силовите решения едва ли щяха да имат такъв мащаб, ако ги нямаше безпилотните самолети”.
Авторите на доклада се позовават на немския военен теоретик Карл фон Клаузевиц: жестокостта на войната много рядко кристализира в абсолютната си форма – тъй като съществува риск и за твоята армия.
Но ако този риск не съществува, сдържащите фактори изчезват. Чрез безпилотните самолети правителствата могат да водят войната на страхливеца. Или война на боговете, лишавайки от живот тези, които наричаме безименни жертви.

Много е вероятно тази опасност да се увеличи – заедно  с налагането на автоматизираната война, безпилотните самолети и размиването на отговорностите. Наскоро САЩ показаха  “дрон”, който може да се приземява на самолетоносач в напълно автоматичен режим.
Los Angeles Times предупреди, че това може да “бъде началото на нова епоха, когато машините ще сеят смърт и разрушения, действайки почти самостоятелно”.
Авторите на британския доклад дават да се разбере, че след няколко години безпилотните самолети с изкуствен интелект вече ще могат да вземат самостоятелно решения –  кого да екзекутират и кого да помилват. Съжаляваме, но компютърът каза “ДА”.

“Някои могат да кажат, че бунтовникът за едни е борец за свобода, а за други – терорист – казваше Буш-старши, докато беше вицепрезидент. – Аз не споделям този възглед. Философските различия са очевидни и фундаментални”.

Може и да е така, но нито една администрация на САЩ не даде убедително определение на тези различия и не ги проведе като последователна политика.
В латинска Америка, Югоизточна Азия и в Близкия изток американските президенти един след друг подкрепяха задушаването на свободата и държавния тероризъм.
А т.н.  “безпилотни средства” дават на правителството нови възможности за надушване на каквато и да е опозиция – демократическа или терористична. И няма да се учудя ако те вече използват тези възможности.

През октомври миналата година 16-годишния Тарик пътувал по едно шосе в северен Вазиристан, Пакистан с  12-годишния си братовчед Вахид Хан. Колата им била унищожена с ракета, изстреляна от американски безпилотен самолет.
Както обикновено – загиналите се оказали виновни: щом сме ги убили, значи са терористи.
Но не били. Единствената вина на Тарик се състояла в това, че щял да започне сътрудничество с правозащитната организация Reprieve, която документира на лента последствията от безпилотните удари.
Грешка? Възможно е. Но също така е възможно да е бил обит от користни подбуди, заради намеренията му да сътрудничи на тази организация. Когато имате такива пълномощия и не отговаряте пред Конгреса, медиите и американския народ, защо да не се възползвате от тези възможности?

Опасностите пред демокрацията – днес в Пакистан, а утре във всяка точка на света – би трябвало да стане очевидна.
Вместо това, също като древногръцките фаталисти, ние смутолевяме този дебат и оставяме на “боговете” да се разпореждат със съдбите ни.

От: